Informacije in nasveti

Nekaj praktičnih nasvetov, ki vam bodo pomagali do še lepših fotografij, ter odgovori na vprašanja, ki mi jih najpogosteje zastavljate.

Od tiskanja fotografij pa vse do kalibracije vašega računalniškega ekrana.

Pobrskajte po strani ter si preberite, če vas kakšna tema še posebej zanima, za vsa, splošna ali specifična vprašanja, pa me lahko vprašate tudi direktno, prek kontaktnega obrazca, elektronske pošte, ali telefona.

TISKANJE FOTOGRAFIJ za najboljše rezultate

Vsaka tiskarna ne natisne enakih fotografij, še manj vaš domači tiskalnik.

Vse fotografije, ki jih dobite, so dokončno obdelane in shranjene v formatu pripravljenem za tisk.

Zato je, ko dajete fotografije v tisk, v spletno tiskarno ali v lokalni foto studio, zelo pomembno da na to opozorite prodajalca, oziroma, to ustrezno označite v programu za spletna naročila.

Praktično vsi tiskalniki, ki se uporabljajo za tiskanje potrošniških fotografij imajo nastavljeno avtomatsko korekcijo fotografije. To se v večini primerov izkaže za koristno, saj morajo natisniti zelo, zelo različne tipe fotografij. 

Vendar pa v primeru posebnih obdelav, fotografij z majhnim kontrastom, fotografij z odtenkom in podobnim, avtomatika napačno prilagodi nastavitve in fotografija se ne natisne tako kot jo vidite na zaslonu. Ponavadi je preveč kontrastna, ali pa z odtenkom določene barve.

Zato, za najboljši rezultat, bodite pozorni in v programu za spletno naročanje poiščite nastavitev za avtomatsko obdelavo in jo IZKLOPITE. Če je ne najdete, opozorite na to v komentarju, ki ga lahko pošljete z naročilom. Če naročilo oddajate osebno pa na to opozorite prodajalca.

Res vam toplo priporočam da ste pozorni na to, ker je razlika v določenih primerih zelo velika.

Lahko pa tudi ta del prepustite meni in tiskane fotografije naročite po veljavnem ceniku.

TIPIČNE FOTOGRAFIJE Po obdobjih

Čas tako hitro teče. Če je v naročju novorojenček, še toliko hitreje

Za lažjo predstavo kakšne fotografije lahko pričakujete, sem pripravila nekaj fotografij značilnih za posamezna obdobja.

Tako si boste tudi lažje predstavljali, zakaj je tako pomembno, da si termin rezervirate dovolj zgodaj.

OD 3 DO 10 DNI

Običajno lahko le v prvih dneh naredimo fotografije s kapicami v različnih pozicijah, košarah in podobnem. Takrat novorojenčki še mirno in trdno spijo, tako da jih lahko postavimo v najbolj ljubke položaje.

OD 2 DO 16 TEDNOV

Malo starejši dojenčki so že precej več časa zbujeni in so tudi veliko bolj aktivni. Radi brcajo in iztegujejo roke, zato jih postavimo v drugačne položaje in tako so fotografije malo drugačne.

OD 4 MESECEV DALJE

Ko mali navihančki že sedijo, se vzpenjajo in plazijo, pa se jih ujame iz spet novega zornega kota. S tem ko je večja njihova aktivnost in tudi zanimanje za okolje, je lažje narediti več različnih fotografij. Zato do te starosti tudi priporočamo paket fotografij NOVOROJENČEK.

 

Napisane starosti so seveda le okvirne. Bolj kot od številk je rezultat odvisen od malega modela. Nekateri mirno spijo pri enem mesecu, spet drugi so najbolj aktivni ravno na dan fotografiranja, pri 7 dneh starosti.

UPORABA BLISKAVICE kdaj in kako jo uporabljam

Uporabo bliskavice vedno prilagodim okolju fotografiranja, ali pa je sploh ne uporabim.

V zadnjem času sem dobila več vprašanj glede uporabe bliskavice pri fotografiranju otrok, dojenčkov in predvsem novorojenčkov.

Naj vam v nekaj odstavkih predstavim potek, obliko, vpliv in možnosti pri studijskem fotografiranju z uporabo bliskavice.

V primerih ko je osvetlitev v prostoru preprosto preslaba, ali ko bi rada dosegla nek poseben svetlobni učinek se uporabi bliskavica. Le ta NIKOLI ni usmerjena direktno v otroka. Vedno se uporabi odboj od stene, stropa ali studijskega dežnika. Kot alternativa bliskavici se do neke mere lahko uporabi studijska luč, vendar bliskavice v polni meri ne more nadomestiti.

Da je kakršenkoli strah pred poškodbami oči pri novorojenčku popolnoma odveč boste videli tudi ko vam povem, da je osvetlitev z bliskavico, močna le toliko kot običajna dnevna svetloba. Pri tem da tukaj osvetlitev traja le stotinko sekunde.
Še dodatno znižanje moči dosežem z uporabo fotografske opreme z visoko občutljivostjo. (ISO1000 do 2000) Poleg vsega naštetega malčki običajno niso zainteresirani za fotografiranje in ne gledajo naravnost v bliskavico, tako da je za njih še manj moteča.

Uradnih kliničnih preiskav glede vpliva bliskavice na oči otroka ni, vendar se stroka strinja da škodljivega vpliva ni. Vsekakor pa uporaba bliskavice ni primerna v vseh primerih. Naprimer pri otrocih z epilepsijo, ki jo povzročijo spremembe svetlobe in podobno. Če tekom fotografiranja pri otroku opazim kakršnekoli znake nelagodja ob uporabi bliskavice, seveda z njeno uporabo takoj preneham.

V primerno osvetljenem prostoru se lahko opravi tudi fotografiranje brez dodatnih virov svetlobe, če je le možna primerna postavitev kulise. Naprimer ob velikem oknu na sončen dan...

Upam, da sem vam odgovorila na vaša vprašanja in dileme. Če vas zanima še kaj pa me lahko kadarkoli vprašate. Z veseljem bom našla rešitev, ki vam ustreza.

PAKIRANJE IN POŠILJANJE kako ravnati

Nekaj o pakiranju in pošiljanju vaših fotografij in ostalih izdelkov.

Navadne fotografije in USB ključek pošljem v debelejši kartonasti kuverti z navadno pošto. Če se slučajno zgodi, da pošiljko prejmete prepognjeno, strgano ali kakorkoli poškodovano, mi sporočite in uredili bomo zamenjavo poškodovanih fotografij. Enako velja za fotoknjige in fotografije na KAPA ploščah.

Drugače pa je s fotografijami na platnu. Te so ponavadi večjih dimenzij in so bolj občutljive, zato jih pošiljam v trpežni kartonasti embalaži. Zato je tudi strošek pošiljanja nekaj višji. Če v tem primeru opazite poškodbe na paketu ga lahko zavrnete in zamenjavo bom uredila jaz. V primeru, da pošiljko že sprejmete in nato opazite poškodbe pa morate pritožbo na pošti urejati vi. Takšni so splošni pogoji poslovanja Pošte Slovenije.

Upam da moj paketek čim prej in varno prispe tudi na vaš naslov. :)

ZAHVALNE VIZITKE za prijatelje in znance

Zahvalna vizitka ob rojstvu ali drugi posebni priložnosti je vse pogostejša izbira.

Že nekaj časa so v moji ponudbi tudi tako imenovane zahvalne vizitke oziroma kartice. Tokrat vam jih predstavim še v sliki in malo podrobnejšem opisu. Zadnje čase so vizitke zelo popularne pri novorojenčkih, kot zahvala oziroma darilce prijateljem in sorodnikom.

To so kartice velike 10x15cm, potiskane na obeh straneh, na odebeljenem mat fotopapirju. Kakšen vzorec imam skoraj vedno pri sebi tudi ob fotografiranju, tako da lahko vidite kako to izgleda v živo. 

Ponujam paketke po 10, 20 ali 30 vizitk.  Cene najdete na aktualnem ceniku v sekciji IZDELKI. 

KALIBRACIJA EKRANA vsak je drugačen

Kalibracija je ključna, za prikaz fotografij v barvah in odtenkih, kot sem jih za vas pripravila jaz.

Še ne tako zelo dolgo nazaj smo si večino fotografij ogledovali v albumih, ali pa v večjih formatih, obešene na steni. Kakršno fotografijo je fotograf posnel in laboratorij razvil, takšno smo videli. Vsi enako. 

S prihodom računalnikov, tablic, telefonov, digitalnih projektorjev in podobnih tehnologij, pa si večino fotogrtafij ogledamo prav prek računalniških zaslonov. In tukaj se pojavijo ogromne razlike od uporabnika do uporabnika. Vsi zasloni seveda niso enaki, in to dobro opazite šele ko postavite dva zaslona drug poleg drugega. Kar pa je tudi za pričakovati, saj se cenovni razpon giblje od 50 pa do 5000€. Razlikujejo se po barvni toploti, po številu barv ki jih zmorejo prikazati, po svetlosti, in še in še bi lahko naštevala...

In kaj lahko storite? V največji meri je kvaliteta slike odvisna kar od cene ekrana, ki ga gledate. Nekaj pa vseeno lahko storite tudi sami. Z nastavitvijo svetlosti, kontrasta in gamma vrednosti,  v večini primerov lahko nastavite vaš ekran tako da bo verodostojno prikazal vse odtenke, od bele do črne. Če ekran ni tako nastavljen, boste temnejše dele fotografij videli še temnejše in svetlejše dele še svetlejše. S tem pa celotno fotografijo bistveno preveč kontrastno.

Pomagate si lahko s spodnjo sliko. Na kvalitetnem in dobro nastavljenem ekranu bi morali brez težav videti vse majhne kvadratke znotraj velikih. Če vam to uspe boste fotografije videli tako kot je bilo zamišljeno da izgledajo.

Pa uspešno kalibracijo! :)

Kalibracijska shema